Jenga in het bedrijfsleven

17 juli 2019

Jenga in het bedrijfsleven

Jenga in het bedrijfsleven

Enkele weken geleden zat een groot deel van Nederland aan de buis gekluisterd naar Wie is de Mol te kijken. Hier waren de kandidaten Jenga aan het spelen waarbij het doel was de toren te ontmantelen zonder dat deze instortte.
 

Toren bouwen

Maar stel je nu eens voor dat je een opdracht krijgt waarbij je van diezelfde Jenga steentjes een toren moet bouwen. Je bent geblinddoekt en je krijgt aanwijzingen van de opdrachtgever, hij vertelt je zijn idee. De opdrachtgever weet immers wat voor soort toren hij uiteindelijk wil zien. Alleen…jij mag geen vragen stellen en je ziet door de blinddoek natuurlijk niks. En de opdrachtgever weet wel wat hij wil, maar hij kijkt tijdens het geven van de aanwijzingen de andere kant op. Ook hij ziet dus niet wat jij aan het bouwen bent, hij heeft alleen een beeld van wat hij wil in zijn hoofd.  

Gaat het lukken?

Zou het lukken om op deze manier een toren te bouwen? Misschien wel, maar of het ook handig en fijn werkt? Dat denk ik niet. Want zou je niet veel liever vragen willen stellen? Zodat je misschien sneller en beter begrijpt waar de opdrachtgever naartoe wil. Dan kun je ook nog sturen wanneer je denkt dat zaken anders of beter zouden kunnen. En je kunt af en toe aan je opdrachtgever laten zien hoe ver je bent.

In gesprek

Ik heb het natuurlijk over het “bouwen van een Jenga toren”. Maar dit is wat er in de praktijk ook gebeurt. Als je voor de eerste keer met een opdrachtgever in gesprek gaat, is het van belang dat je goed en duidelijk met elkaar communiceert. Het is belangrijk dat je als virtueel professional goed doorvraagt wat precies de wensen van een opdrachtgever zijn. Niet zomaar zeggen dat de opdracht duidelijk is en dat je de opdracht wel doet. Het is belangrijk te weten wat het de opdrachtgever en het bedrijf oplevert als jij deze opdracht gaat uitvoeren. Zorg ook dat je afspraken maakt over wanneer je wat terugkoppelt, zodat de opdrachtgever ook op de hoogte van de voortgang blijft.

Bij de opdracht van Wie is de Mol was het spannend of de toren niet in zou storten, maar bij het bouwen aan een opdracht, en dus een relatie met je opdrachtgever, is het belangrijk om de toren zo te bouwen zoals de opdrachtgever wil. En ja…natuurlijk is het belangrijk dat het bouwwerk stabiel is en de toren niet instort.

 

 

 

 

Terug naar het overzicht