Processen in de sneeuw

28 maart 2019

Processen in de sneeuw

Processen in de sneeuw

Wat is de relatie tussen sneeuw en processen?

Afgelopen week was genieten. Samen met mijn gezin en twee bevriende gezinnen waren wij op vakantie in Oostenrijk. Op wintersport wel te verstaan. Met drie gezinnen in 1 huis, ontzettend gezellig.
Omdat een aantal van ons iets onzeker wordt en er iemand bij is die nog niet zolang skiet, besloten we nog een les te nemen.

Skiles

Op zondagochtend 8.50 uur, ja echt waar, stonden we te wachten bij de lift op onze skileraar. Er kwam een skileraar op ons af en hij stelde zich voor als onze skileraar, Jacob.
Jacob begon met vragen wat wij allemaal al konden. Daarna gingen we een klein stukje de berg af en daar stopte hij al.
Omdat we allemaal al wel geskied hebben, waren we verrast.
Ging hij nu theorie uitleggen? Hier…midden op die berg? Skiën kunnen we wel, we willen alleen weer even de techniek oefenen en wat minder onzeker worden.

Stappen in beeld

Maar nee, Jacob was resoluut en stopte.
Hij ging in de sneeuw voor ons uittekenen hoe je een bocht maakt en uit welke stappen elke bocht bestaat.
Je brengt altijd je gewicht naar de dalski en op het moment dat je een bocht wil gaan maken, ga je omhoog naar de bal van je voet en op je tenen zo legde Jacob uit. En daarna breng je je schouder een beetje naar de buitenkant en komt je gewicht weer op je dalski.
Eigenlijk heel simpel zo stelde hij: dal, bal, teen, buitenkant. Als je je aan deze vier stappen houdt en dit in je hoofd prent, dan kom je van elke piste af. Of deze nu groen of zwart is, dat maakt niet uit.

Herhaling

Nu zal je mij niet van een zwarte piste af zien gaan hoor. Maar in de loop van de week probeerde ik dit riedeltje wel in mijn hoofd te stampen. Tijdens afdalingen op de rode piste, dat dan weer wel, had ik het erg druk in mijn hoofd met deze stappen steeds op te noemen, maar het werkte wel. Ik heb heerlijke afdalingen gemaakt. Nu maar hopen dat het zo goed in mijn hoofd zit, dat ik het volgend jaar nog kan herhalen.

Eigenlijk deed Jacob niets anders dan wat je als ondernemer zou moeten doen. Het proces van je dienst in beeld brengen en kijken uit welke stappen het proces bestaat en deze ook stap voor stap benoemen. Zo weet je precies waar je mee bezig bent en krijg je overzicht.

En zo blijkt dat je, tot mijn verrassing, zelfs in de Oostenrijkse sneeuw met processen te maken hebt.

 
Terug naar het overzicht