Tennisballen en systematiseren

12 maart 2019

Tennisballen en systematiseren

Tennisballen en systematiseren

Wat hebben tennisballen en systematiseren met elkaar te maken? 

Je zou denken niets…maar dat bleek even anders.

Tijdens de eerste live dag van module 2 van de opleiding Virtueel Succes kregen we de opdracht om met elkaar (6 personen) tennisballen over te gooien.
Je mocht de bal niet naar je buurvrouw gooien en de bal moest luchttijd hebben. De bedoeling was om binnen twee minuten de bal zo vaak mogelijk van het begin- naar het eindpunt te krijgen, en dit was dezelfde persoon.  

We kregen 5 rondes om te kijken hoe vaak we dit voor elkaar kregen. Tussendoor kregen we steeds 1 minuut de tijd om te reflecteren en het doel voor de volgende ronde te bepalen.

Systeem

Al snel ontdekten we dat het goed is om hier een systeem voor te hebben. We hadden 5 rondes en als we na zouden denken over het proces en dit zouden verbeteren, konden we misschien de volgende ronde de bal wel vaker overgooien. Ons doel was om elke ronde meer ballen over te gooien dan de ronde ervoor. We dachten na over de beste mogelijkheden, maar we kwamen tot de conclusie dat de manier waarop we het aanpakten, eigenlijk best een goede was. Ook hebben we gemerkt dat iedereen de rol moet oppakken die het beste bij hem/haar past. Zo was de rol van ‘begin- en eindpunt’ heel anders dan de rol van de ‘overgooiers’. Om de eerste rol te kunnen vervullen, heb je andere kwaliteiten nodig dan dat je als ‘overgooier’ nodig hebt. Het was wel van belang allemaal geconcentreerd te blijven en alleen datgene te doen wat je moest doen. Je niet bemoeien met wat de anderen deden. 

En het lukte…elke ronde gooiden we meer tennisballen over dan de ronde ervoor.

Hadden wij het juiste systeem?

Na afloop hoorden we dat een andere groep de bal veel vaker had overgegooid, maar zij hadden wel hetzelfde systeem. Het voordeel was dat zij met een persoon minder waren en een paar kleine dingen anders hadden gedaan. Het was ontzettend leuk om met elkaar deze opdracht te doen, niet in de laatste plaats omdat het echt inzicht geeft waarom systemen zo belangrijk zijn en waarom elk teamlid de juiste rol moet vervullen. Zo zie je maar weer dat je met tennisballen veel meer kunt dan alleen tennissen.

 
Terug naar het overzicht